022 49-95-95,   14 112
 
  • Romana
  • Russian
  • English
 
 
Vaporizarea formaţiunilor patologice ale colului uterin Imprimare

Fotovaporizaţie – reprezintă ablaţia ţesuturilor cu laser.
Displaziile sunt leziuni ale colului uterin caracterizate prin perturbarea arhitecturii şi morfologiei celulare la nivelul epiteliului exocolului.
 Factorii favorizanţi ai apariţiei unei displazii sunt insuficient cunoscuţi. Astăzi, pe lângă factorii infecţioşi şi dereglările hormonale, se insistă asupra posibilei origini virale a acesteia. În lumina cunoştinţelor actuale displaziile par a fi consecinţa anomaliilor genomului celular cervical induse de o infecţie virală.
Importanţa diagnosticului precoce şi al tratamentului adecvat al displaziilor se datorează:
- mai ales faptului, că  ele sunt considerate leziuni precanceroase, fiind preludiul unui cancer „in situ”, apoi al unui cancer invaziv al colului uterin. În lipsa tratamentului displaziile pot progresa în cancer invaziv al colului uterin timp de 2-15 ani în 33% din cazuri. Diagnosticul precoce şi tratamentul local al patologiilor preinvazive pot prîntâmpina cancerul.
- incidenţei lor destul de mari (riscul displaziei este de 3% printre femeile între 20 şi 40 de ani)
- schimbării potenţialului evolutiv al displaziilor în ultimul timp.
 Schema clasică: displazia uşoară  -  displazia moderată - displazia severă  - cancer „in situ”-  cancer microinvaziv -cancer invaziv, în care cancerul „in situ” este atins în aproximativ 10 ani, alţi 10 ani fiind necesari pentru trecerea în cancer microinvaziv şi apoi în cancer invaziv se substituie astăzi, probabil ca urmare a acţiunii virusului herpetic (discutabil) şi a papilomavirusului, unei scheme evolutive quasi-imprevizibile, de aproximativ 1 an: displazia uşoară, displazia moderată - displazia severă -  cancer „in situ” - cancer microinvaziv - cancer invaziv.
Cervicitele reprezintă un grup de patologii inflamatorii ale colului uterin ce pot avea evoluţie acută sau cronică.
  Cervicita acută este de obicei asociată unei vulvovaginite, caracteristică este leucoreea purulentă.
  În cervicita subacută şi cronică, foarte frecvente şi de obicei neglijate, inflamaţia şi infecţia se dezvoltă pe leziuni distrofice. Se disting trei forme clinice:
1. Exocervicita – caracterizată prin prezenţa eroziunii – proces patologic caracterizat prin afectarea şi descuamarea ulterioară a epiteliului plat pluristratificat, în rezultatul căruia se formează o ulceraţie ce sângerează la atingere
2. Ectopia (pseudoerozia, endocervicoza) – se datoreză alunecării epiteliului glandular endocervical în afara orificiului extern al colului uterin, se caracterizează prin prezenţa epiteliului cilindric în locul epiteliului pavimentos normal, ce sângerează uşor la atingere.
3. Ectropionul –se datorează eversiunii  mucoasei endocervicale din cauza unei cicatrici
      (apărute postpartum sau postavortum), este reprezentat de un burelete roşietic cu pliuri            
      longitudinale.
Epidermizarea se realizează plecând de la periferia leziunii, dând naştere la zone în care epiteliul cilindric ectopic tinde să fie înlocuit cu epiteliul pavimentos, obstruându-se astfel şi orificiile  glandulare din epiteliul cilindric neoformat. Se formează astfel nişte chisturi mucipare cu conţinut lichid, numite chisturi sau ovuli Naboth.
Netratate, cervicitele subacute sau cronice evoluează lent, cu pusee acute (menstruaţii, sarcini). Cervicitele cronice se pot vindeca, suferind fenomene de epidermizare. La fel, se poate produce epitelizarea prin metaplazie, care conduce la o cicatrizare normală sau la producerea unei displazii.
Lazerul reprezintă o instalaţie ce transformă diverse tipuri de energie în energie luminoasa, care, spre deosebire de alte unde electromagnetice, are următoarele caracteristici specifice: monocromaticitate, coerenţă, polaritate şi capacitate de concentrare a unei cantităţi mari de energie pe o suprafaţă restrânsă a acţiunii sale.
  Substanţa activă ce generează iluminarea cu lazer poate fi reprezentată de un cristal sau un semiconductor (în lazerul solid), un gaz sau un amestec de gaze (în lazerul cu gaz), sau un lichid (în lazerul pe bază de coloranţi). Generator nemijlocit al iluminării este centrul activ, reprezentat de ioni în lazerele solide şi de ioni, molecule şi atomi în cele lichide şi gazoase.
   Energia electrică  ce acţionează asupra centrului activ contribuie la trecerea lui de la nivelul energetic de bază la unul mai înalt. Având mereu tendinţa să se întoarcă la nivelul său energetic de bază, centrul activ generează un foton de lumină cu o lungime de undă specifică fiecărei substanţe.
   Efectele lazerului asupra ţesuturilor vii au fost împărţite de Muller în mai multe clase:
I. Prin mecanism fototermic se obţin:
- Fotohipertermia ţesutului
- Fotocoagularea ţesutului
- Fotocarbonizarea ţesutului
- Fototermoliza ţesutului
- Fotovaporizarea ţesutului
II. Prin mecanism fotodistructiv se obţin:
         -     Fotoablaţia ţesutului 
- Fotodistrucţia ţesutului
- Fotofragmentarea ţesutului
   Caracteristicile fizice unice ale lazerului sunt folosite pe larg în medicină.

Utilizarea în clinica „CALMED” a unui lazer pe bază de CO2 cu fascicol luminos în fibră şi cu eliberarea fascicolului luminiscent în pulsaţii scurte şi cu o putere maximă foarte mare fac ca efectul fotodistructiv al lazerului asupra ţesuturilor să fie net superior efectului fototermic. Astfel, el este ideal pentru procedurile ce necesită minimizarea afectării termice a ţesuturilor şi maximizarea ratei de distrugere a lor.

 
 
Top! Top!